Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan. Hieronder vertellen wij je in het kort waar je rekening mee moet houden en wat er bij komt kijken. Zo kun jij zelf je houten vloer onderhouden en ziet je vloer er weer als nieuw uit!

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

We maken verschil tussen dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Dagelijks onderhoud is het stofzuigen en dweilen van de vloer (we noemen het dagelijks, maar in de praktijk wordt dit wekelijks uitgevoerd), periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer er weer mooi uit te laten zien, en renovatie is het schuren en opnieuw aanbrengen van olie of lak wanneer de vloer is beschadigd, verweerd en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

We gaan ervan uit dat je hier niet bent om te leren stofzuigen en dweilen, dus we slaan een uitleg van het dagelijkse onderhoud over. Hieronder gaan we dieper in op het periodieke onderhoud en renovatie.

Periodiek onderhoud

Voer altijd eerst het dagelijkse onderhoud uit om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is. Daarna kun je aan de slag met het periodieke onderhoud. Het verschilt per vloer hoe dit eruitziet. Lees hieronder meer informatie.

  • Lakvloer

    Voer eerst het dagelijkse onderhoud uit en reinig vervolgens de vloer met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger alvorens een nieuwe polishlaag aan te brengen.

  • Olievloer

    Voer eerst het dagelijkse onderhoud uit en reinig vervolgens de vloer met een intensieve reiniger alvorens een nieuwe laag onderhoudsolie aan te brengen.

Renovatie

Is de vloer verweerd en/of zitten er beschadigingen of gebruikssporen op? Dan kun je het beste gaan voor renovatie. Dit doe je in drie stappen.

  1. Voer het dagelijkse onderhoud uit. Hiermee zorg je ervoor dat de vloer vuil- en stofvrij is.
  2. Schuur de gehele vloer. Begin met een groffe korrel schuurpapier en werk in verschillende schuurgangen richting een fijne korrel schuurpapier. Zo behaal je het mooiste resultaat.
  3. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan. Laat het geruime tijd drogen.

Wat heb je nodig?

Natuurlijk heb je het juiste gereedschap nodig bij het onderhouden van je houten vloer. Zo heb je voor het dagelijkse onderhoud bijvoorbeeld een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Voor het periodieke onderhoud geldt dat je de juiste reinigers, polishers en/of onderhoudsoliën nodig hebt. Voor renovatie geldt dat je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig hebt.

Onze tip bij het kiezen van de juiste reinigers, lakken en/of oliën is: kies ze allemaal van één merk. Zo weet je zeker dat ze het beste met elkaar werken. Ga het liefst ook goed na met welk merk je vloer momenteel behandeld is.

Vloeronderhoudswinkel

Ga je zelf jouw houten vloer onderhouden en ben je op zoek naar de juiste oliën, lakken en het beste gereedschap? Dat kun je tegenwoordig prima online vinden. Zo zijn er veel webshops die de onderhoudsproducten van de meest gerenommeerde merken aanbieden voor zeer goede consumentenprijzen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje Vloeronderhoudswinkel.