PVC of laminaat? Dit zijn de verschillen!

Wordt jouw nieuwe vloer van pvc of ga je toch voor laminaat? Gezien je hier bent beland, ben je er nog niet helemaal uit. Daarom zetten wij de belangrijkste verschillen voor jou op een rij!

Het leggen

Het leggen van een laminaatvloer is gemakkelijker dan het leggen van pvc vloer. Pvc vloeren zijn vaak namelijk een stuk dunner, waardoor het belangrijker is dat de ondervloer egaal is. In sommige gevallen moet de ondervloer daarom nog eerst worden geëgaliseerd, wat een aardig klusje kan zijn. Laminaatvloeren, daarentegen, kunnen kleine hoogteverschillen opvangen, omdat ze dikker zijn. Verder hoef je laminaat tegenwoordig eigenlijk nooit meer te plakken, omdat het vooral kliklaminaat is, terwijl pvc vloeren nog wel vaak worden onderverdeeld in klikken en plakken.

Vocht

Pvc is een plastic en is daardoor 100% waterbestendig. Het materiaal neemt geen water op en het materiaal zal dus ook niet vervormen of beschadigen wanneer het in contact komt met water. Laminaat, daarentegen, is niet 100% waterbestendig. Een beetje spatwater kan geen kwaad, maar wanneer er langdurig veel water op komt te liggen, kan het doordringen in de houtvezels van de planken en kan het uit gaan zetten, vervormen en beschadigen.

Geluid

Laminaat staat bekend om het ‘harde’ loopgeluid. Pvc, daarentegen, is van zichzelf al een zacht materiaal en heeft daarom een zachter loopgeluid, wat als een voordeel gezien kan worden. Daarbij moet wel worden vermeld dat het harde loopgeluid van laminaatvloeren opgelost kan worden door een juiste, geluidsreducerende ondervloer te plaatsen.

Prijs

Laminaatvloer zijn vaak een stukje goedkoper dan pvc vloeren. In sommige gevallen gaat dat slechts om enkele euro’s, maar als je veel vierkante meters nodig hebt, kan het bedrag al aardig verschillen.

Onderhoud

Qua onderhoud is er eigenlijk weinig verschil tussen pvc vloeren en laminaatvloeren. Stofzuigen en dweilen is op beide vloer geschikt en vaak afdoende. Maar omdat pvc vloeren waterbestendiger zijn, zijn deze vloeren wellicht gemakkelijker te onderhouden.

Dessins

Ook qua dessins is er tegenwoordig weinig verschil meer. Laminaatvloeren hebben vaak een houtlook, maar ook pvc vloeren zijn tegenwoordig in houtlooks verkrijgbaar.

Onlinevloershop

Ben jij er uit en weet jij of je voor een pvc vloer of voor een laminaatvloer gaat? Dan is het tijd voor stap 2: het uitzoeken van de vloer die bij jou past. Kijk daarvoor eens bij Onlinevloershop, dé webshop voor pvc vloeren en laminaatvloeren.