Is jouw groepenkast aan vervanging toe?

Je denkt er niet vaak over na, maar een groepenkast zorgt ervoor dat alle apparaten in huis de juiste stroomtoevoer krijgen op het juiste moment. Best een belangrijk onderdeel van je woning dus! Eens in de zoveel tijd is het daarom van groot belang om je meterkast te controleren. Sluit hij nog wel aan bij het vermogen dat er gevraagd wordt, of wordt het tijd voor een update? Als je dit nog nooit gedaan hebt en werkt met een oude groepenkast, kan je zelfs tot de conclusie komen dat het beter is om de groepenkast in z’n geheel te vervangen. Tijd voor een check van je groepenkast: wij vertellen je waar je op moet letten!

Redenen om je meterkast te vervangen

Vooral bij veranderingen in de elektrische apparaten in huis, kan het nog wel eens nodig zijn om de groepenkast hierop aan te passen. Maar de grootste reden om je groepenkast in z’n geheel te vervangen, is nog altijd verouderde elektra. Tref je elektra van tientallen jaren oud aan in je meterkast, dan kan het zomaar zijn dat je groepenkast niet eens een aardlekschakelaar heeft, of andere broodnodige veiligheidsschakelingen mist. Dan is het echt tijd voor een update!

Waarom zou je nog meer je groepenkast kunnen vervangen?
  • Verbeteren van de veiligheid
  • Uitbreiden van het aantal groepen
  • Je groepenkast geschikt maken voor bijv. krachtstroom
  • Je meterkast op een andere plek in huis installeren.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Is je groepenkast nog in prima staat, maar merk je dat het aantal groepen niet toereikend is? Of zitten er bijvoorbeeld te veel zware apparaten op één groep? Dan kun je er ook voor kiezen om nieuwe groepen toe te voegen aan de bestaande meterkast. Als die dat qua opzet toelaat, tenminste! Is er geen ruimte meer om uit te breiden, dan wordt het toch tijd om je groepenkast te vervangen door eentje die meer vermogen aankan.

Ook als je apparaten aan je huishouden toevoegt die krachtstroom nodig hebben, zoals een warmtepomp, een jacuzzi of een oplaadpunt voor je elektrische auto, dan is het soms nodig om je groepenkast te vervangen. Een krachtgroep kan je namelijk alleen maar plaatsen in een zogenaamde 3-fase groepenkast.

Welk merk kies je?

Als je niet thuis bent in de wereld van elektra, dan is het ingewikkeld om het juiste merk te kiezen voor je nieuwe groepenkast. Waar let je op, en wat zijn nou echt merken waar je op kan bouwen? Wil je gaan voor een gerenommeerd merk met Nederlandse roots dat al sinds de jaren topproducten op het gebied van elektra maakt, kies dan voor een groepenkast van ABB HAF. Al hun groepenkasten zijn voorzien van het KEMA-KEUR keurmerk en voldoen dus aan de hoogste veiligheidseisen. Bij Elektro-kopen.nl vind je het volledige assortiment van ABB HAF online; makkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Bij uitkiezen van je groepenkast is het goed om naast het merk ook over de indeling van je meterkast na te denken. Want: welke inrichting past het beste bij de stroomvraag van de elektrische apparaten in jouw huishouden? Door een slimme verdeling te maken van de stroomgroepen en aardlekgroepen, bouw je een systeem dat berekend is op je huidige stroomvraag, maar ook op de toekomst. Denk bijvoorbeeld goed na of je in de nabije toekomst grote stroomverbruikers als een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto wil gaan toevoegen, en neem ze mee in je plan.

De vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
  • Hoeveel groepen heb je nodig in je meterkast?
  • Hoeveel aardlekautomaten horen daarbij?
  • Ga je voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je speciale toevoegingen, zoals een beltrafo of een krachtgroep?

Je groepenkast aan laten sluiten

Als je ervoor kiest om je groepenkast te vervangen, wil je dat zonder meer door een professional laten doen. Alleen een erkend elektricien mag je verdeelkast van de stroom halen, en kan je bovendien helpen met een vakkundige installatie. Zo voorkom je gevaarlijke situatie tijdens en na de installatie! Ga dus nooit zelf met je meterkast aan de slag als je hier geen achtergrond in hebt. Een groepenkast installeren is niet iets wat iedere doe-het-zelver zomaar kan!