Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Jouw tuin schreeuwt werkelijk om meer groen: die grijze tegels en die saaie schutting geven je plekkie buiten nou niet echt veel kleur. Een makkelijke manier om dat te realiseren? Leg er gras in! Tegelwippen is helemaal van nu, en een grasmat aanleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En het onderhoud? Even met de grasmaaier er overheen en klaar ben je! Hebben we je overtuigd en ga je voor een mooie groene grasmat? Let dan op de volgende dingen bij het uitkiezen van je nieuwe gazon. Je zult ons later dankbaar zijn!

Onze tip: ga voor graszoden

Je kunt natuurlijk met graszaad in de weer en geduldig wachten tot je zwarte zandbak langzaamaan verandert in een mooi siergazon. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: je moet er bijzonder veel geduld voor hebben, en je kunt je tuin echt een flink paar weken niet gebruiken. Ga jij voor een sneller resultaat? Maak dan gebruik van graszoden! Deze kant-en-klare groene matten bevatten veel gezonde grasplantjes, die weinig ruimte laten voor onkruid. Zo heb je vanaf dag 1 direct een groen grasveld!

Ook bij het uitkiezen van graszoden zijn er natuurlijk genoeg aandachtspunten. Welke vragen moet je jezelf en de kweker stellen, voor je graszoden gaat kopen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

Om een stevige grasmat te kunnen vormen, moeten grasplantjes een aantal maanden de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Krijgen ze te weinig tijd om te groeien, dan scheurt de grasmat eenvoudig en kunnen de plantjes verdrogen of afsterven bij het afsteken. Niet wat je wil! Let er daarom op dat je grasmat minimaal 10 maanden op de akker heeft mogen groeien. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Dit is een goede kritische vraag om aan je kweker te stellen. Veel graskwekers gebruiken namelijk plastic netten om de graszoden bij elkaar te houden, en vaak is dit een teken van een (te) korte groeitijd van het gras. Een gezonde grasmat heeft namelijk geen plastic netten nodig om één geheel te blijven bij het afsteken! Ga graszoden met plastic netten dus zoveel mogelijk uit de weg: vaak is het een teken van overall slechte kwaliteit van het gras. En daarnaast plaats je ermee plastic in de bodem, wat weer niet erg goed is voor het milieu!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Afgezien van plastics in je grasmat, kan je teler er ook andere dingen aan toegevoegd hebben die het milieu niet echt ten goede komen. Chemische kunstmest bijvoorbeeld, of bestrijdingsmiddelen die onkruid tegengaan. Het helpt je gras weliswaar groeien, maar het laat ook schadelijke stoffen achter in de bodem.

Hecht jij dus waarde aan een natuurlijke grasmat? Stel dan kritische vragen over de chemicaliën die ingezet zijn tijdens het groeiproces. We zeggen overigens niet dat iedere grasmat helemaal vrij van chemische bestanddelen moet zijn; het is wel goed om je bewust te zijn van wat er in je gras zit.

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Een grasmat waar dagelijks veel overheen gelopen wordt, heeft andere vereisten dan een gazon dat eigenlijk alleen maar voor de sier aangelegd wordt. Bedenk dus goed welke doeleinden jouw grasmat heeft, en stem de grassoort die je kiest hierop af. Regelmatig spelende kinderen? Kies dan voor een stevige grassoort, die gekweekt is met zo min mogelijk chemicaliën. Hetzelfde geldt voor een gazon waar regelmatig huisdieren op rondrennen. Vraag desnoods je kweker welke grassoort het beste bij jouw gebruik past!

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Ga jij voor gezonde grasmatten, die op een natuurlijke manier gekweekt zijn? Ga dan voor graszoden van Topgazon. Eén van de grootste en beste kwekers van Drenthe! Vanuit het mooie Nooitgedacht verkopen ze verschillende kwaliteiten prachtig groen gras, dat ze tegen een kleine vergoeding bij je thuis bezorgen. Waar je ook woont in Nederland! Ontdek hun assortiment online en bestel direct via de site. Voor 12 uur besteld betekent vaak morgen al in jouw tuin!