Zonnepanelen | Waarom zijn ze zo populair?

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. Nederland telt namelijk al 1,5 miljoen huizen met zonnepanelen. In 2020 waren er ruim 80.000 huishoudens die in zonnepanelen hebben geïnvesteerd.

Wat zijn zonnepanelen?

Voor de mensen die niet weten wat zonnepanelen zijn leggen wij het kort uit.. Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen bevatten zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. De energie van de zon maakt elektronen los in het silicium. Hierdoor begint er stroom ‘te lopen’ in een zonnepaneel. Een omvormer zorgt ervoor dat deze gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, stroom dat ook uit een stopcontact komt.

Waarom zonnepanelen?

Mensen schenken steeds meer aandacht aan de klimaatverandering en willen daarom milieubewuster leven. Dit kun je doen door zonnepanelen te nemen, want de energie die door een zonnepaneel wordt geproduceerd is 100% duurzaam. Maar de meeste mensen kiezen voor zonnepanelen, omdat het aantrekkelijk is voor de portemonnee.

Kosten zonnepanelen

Door de komst van betere technologie en meer aanbieders op de markt, is de prijs van zonnepanelen flink gedaald in de afgelopen jaren. Gemiddeld gezien betaal je nu ongeveer 200 euro exclusief btw voor één zonnepaneel met een totaal vermogen van 300 à 320 Wattpiek. De kosten van de installatie komen hier nog overheen; deze kunnen sterk verschillen per bedrijf. Als je zonnepanelen gaat kopen, zorg er dan eerst voor dat je je goed oriënteert. Er zijn namelijk 130 aanbieders in Nederland die zonnepanelen verkopen.

Opbrengst zonnepanelen

Voordat mensen zonnepanelen kopen willen ze ook weten wat de opbrengsten zijn van de zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen hangt af van meerdere factoren. We geven hier een paar voorbeelden: type zonnepaneel, dakrichting, dakhelling, regio, zonuren, etc. Het is dus lastig om precies te zeggen hoelang het duurt voordat jij je investering hebt terugverdiend. Over het algemeen spreekt men over een gemiddelde terugverdientijd van 6 tot 9 jaar. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt 25 jaar.

Subsidie zonnepanelen

De landelijke subsidiepot voor zonnepanelen is gestopt. Er zijn nog wel enkele gemeenten in Nederland die subsidie geven voor zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om dit na te gaan bij je gemeente. In plaats van de subsidie op zonnepanelen, zijn er wel andere aantrekkelijke regels. Zo heb je de salderingsregeling. Met deze regeling mag je aan het eind van je contractjaar de energie, die je zonnepanelen hebben opgewekt wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Vanaf 2023 wordt deze regeling langzaam afgebouwd tot 2031. Een andere aantrekkelijke regeling is dat je momenteel de BTW van je zonnepanelen kan terug vragen. Dit betekent dat je bij een investering 5000 euro 21 procent kan terugkrijgen, wat neerkomt op 1050 euro.

Samengevat

Momenteel zijn zonnepanelen razend populair en dat is niet gek natuurlijk. Het is namelijk heel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Je hebt zonnepanelen namelijk in ongeveer 6 tot 9 jaar terugverdiend, terwijl ze gemiddeld 25 jaar mee kunnen gaan. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere samenleving. Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, laat je dan goed informeren en vergelijk verschillende aanbieders.