Je gazon sproeien: waarom, wanneer en hoe?

Is het gras altijd groener bij de ander? Daar gaan we verandering in brengen! In dit blog lees je handige tips voor een mooi, groen gazon. En dit doen we aan de hand van slechts één ding: je gazon sproeien. Maar waarom is het van belang je gras te sproeien? Wanneer is hiervoor het beste moment? En wat heb je nodig om dit te kunnen doen? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je hieronder.

Waarom je gazon sproeien?

Als je gaat starten met het beginnen van het sproeien van je gazon, is het handig om te weten waarom je dit doet. Wat is het belang van het sproeien van je gazon? Hier in Nederland zijn er ongeveer 130 regendagen per jaar. Dit betekent dat het klimaat goed genoeg is als het gaat om waterlevering. Ook zal de bodem niet snel uitdrogen, omdat Nederland niet zulke hoge temperaturen bereikt. Toch zijn er periodes waarin er minder regen valt, terwijl je gras dit des te meer nodig heeft. Het gaat hier om het groeiseizoen (mei – september). Het gras gaat dan groeien, verbruikt daarmee meer water en heeft dus ook meer water nodig. Op deze manier krijg jij een groen, vol en mooi gazon!

Wanneer je gazon sproeien?

In de maanden mei tot en met september stijgt de temperatuur in Nederland. Dit is gelijk ook de periode van het groeiseizoen. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dus ook meer water. Ook valt er in deze periode minder neerslag, en zal je gras dus weinig natuurlijke waterlevering krijgen. Het is daarom verstandig in deze periode je gazon te besproeien, zodat het genoeg water krijgt en kan blijven groeien. Natuurlijk zal het soms ook nodig zijn buiten het groeiseizoen om je gazon te besproeien. Je kan daarom ook een temperatuur van boven de 15°C aanhouden.

Aan het einde van de dag, wanneer de zon net ondergaat en de zon minder fel wordt, kan het gras het beste worden besproeit. Het water zal dan niet meer verdampen door de warmte en het kan de wortels goed bereiken. Het water kan zo worden opgenomen door de aarde.

De beste manier om je gazon te besproeien

Je kan nu beginnen met het sproeien van je gazon. Maar heb je daarvoor nodig, en hoe doe je dit precies? Je gazon sproeien kan met verschillende materialen. Een hiervan is de zwenk- of draaisproeier. Let er wel op dat je deze zo neerzet dat al het gras wordt meegepakt. Het kan dus zo zijn dat deze af en toe van plek moeten worden verwisseld, zodat elk hoekje van het gazon voldoende water krijgt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een handsproeier. Het water moet hierbij met dunne straaltjes over het gehele gazon worden verspreid. Door gebruik te maken van een regenmeter kun je nagaan hoeveel water je gazon heeft ontvangen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Goed onderhoud van je gazon kan je dus veel water kosten. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Daarom kan er ook gedacht worden aan andere oplossingen om water te besparen. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet, om zo te doen aan duurzaam gazononderhoud.

  • Kies het optimale moment om je gazon te besproeien. Bijvoorbeeld aan het begin van de avond, wanneer de zon ondergaat en de temperatuur daalt. Water verdampt dan niet meer en sproeien is efficiënter.
  • Verwijder onkruid op tijd. Ook onkruid heeft namelijk water nodig en dit zal dus ten koste gaan van je gazon.
  • Vang regenwater op. Het water dat je opvangt kan vervolgens worden gebruikt om je gras te sproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Ben jij ondertussen expert geworden als het gaat om het sproeien van je gazon? Of zit jij nog met vragen en blijft de ander groener gras hebben? Topgazon is hier om jou te helpen! Bij hen kun je terecht voor de mooiste grasmatten, en dat tegen de scherpste prijzen en met bezorging aan huis. Ook bij vragen over je gras, de verzorging ervan of extra tips voor het sproeien, kan je altijd contact met Topgazon opnemen. Ze zijn er voor jou!