Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Je droomt van een prachtig groen gazon om op uit te kijken vanuit het raam, met de kinderen op te voetballen of gewoon lekker je handdoekje op uit te leggen en van de zon te genieten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Wij zijn ervan overtuigd dat bijna iedereen dit zelf kan. Daarom schreven we deze blog om je in grote lijnen alvast te laten zien wat erbij komt kijken. Zo kun jij een realistische inschatting maken of je het zelf kunt doen, of toch hulp moet inschakelen.

Wat heb je nodig?

Begin met het verzamelen van het benodigde materiaal. Misschien heb je het één en ander al in je schuur staan of kun je het lenen van een goede buur. Schrijf maar mee:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: de graszoden zelf! Deze bestel je makkelijk en snel op Topgazon.nl.

Je tuin voorbereiden

Voor je de graszoden legt, bereid je de grond in je tuin voor. Dat betekent: handen uit de mouwen, oude graszoden verwijderen als die erin zitten, onkruid wieden, stenen en ander puin uit de grond halen en omspitten die handel!

Heb je een mooi “schoon” oppervlak, dan spit je deze nog eens goed om, hark je de grond wat los en egaliseer je deze. Houd hierbij ook meteen rekening met de afwatering. De grond nog even aanstampen met een plank of graswals en de grond is er klaar voor.

De juiste pH-waarde?

Let op: voor een gezond gazon is de zuurtegraad van de grond belangrijk. Is de zuurtegraad niet ideaal? Dan loop je bijvoorbeeld een grotere kans op mos en schraal, geel gras. Wil je zeker weten dat jouw grond de juiste pH-waarde heeft? Test dit dan met een bodemtester of pH-tester. De optimale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Hark deze dan nog 1 tot 2 cm los en je kunt gaan uitrollen! Dit is het leukste klusje, je ziet namelijk direct resultaat. Rol altijd de eerste rol uit langs de langste rechte kant. Druk deze goed aan voor je met de volgende rol begint. Graszoden snijd je eenvoudig op maat met je spade óf een gekarteld broodmes. Ziet je oppervlak helemaal groen? Druk alles dan nog een laatste keer goed aan met de achterkant van je spade of graswals.

De eerste verzorging

Zo, tijd om het resultaat even goed te bewonderen met een welverdiend kopje koffie. Of zijn we nog niet klaar? Nee, nog één stap te gaan: het gazon bewateren (als het niet regent). Om een goede start te maken, mogen de grasplantjes niet uitdrogen. Gebruik bij voorkeur water uit een regenton, gras neemt dat het beste op.

Let op: maaien doe je pas na 7 tot 10 dagen. Denk erom dat je de sprieten niet korter dan 4 cm maait, omdat je anders het risico loopt dat de groeipunten van de plantjes stuk gaan.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Je weet nu in grote lijnen hoe je graszoden moet leggen. Voor een uitgebreide uitleg, sla je de handleiding van Topgazon er nog eens op na. Ben je ervan overtuigd dat jij dit klusje zelf kunt klaren? Wij hebben vertrouwen in je! Verzamel je materiaal en bestel je graszoden vandaag nog op Topgazon.nl, je kunt namelijk zelf kiezen wanneer je de zoden wilt ontvangen.

Bestel je graszoden op Topgazon.nl >