Tips bij een spandoek laten drukken

Een spandoek laten drukken is een leuke manier om extra aandacht te genereren. Om je favoriete voetbalteam aan te moedigen, om je bedrijf te promoten, of als leuke verrassing voor een verjaardag. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga je voor het eerst een spandoek laten maken, dan hebben we een paar handige basistips voor je. Houd je je hieraan, dan wordt jouw spandoek zeker weten een succes! Op deze manier hoef je geen grafisch ontwerper te zijn om toch een mooi spandoek te laten maken.

1) Niet té veel tekst

Een spandoek is niet de plaats om een compleet essay op te laten drukken. Een korte, kernachtige tekst is meer dan voldoende! Bedenk altijd dat een snelle voorbijganger je tekst moet kunnen lezen én begrijpen: en die voorbijganger heeft vaak maar een fractie van een seconde. Geen lopende volzinnen dus, maar één of twee tekstblokken waarin je de belangrijkste informatie terugvindt. Anders neemt het je hele spandoek over, en gaat niemand het lezen!

Houd het leesbaar voor de voorbijganger

2) Afbeeldingen met een goede resolutie

Naast je tekst is ook het beeld op je spandoek een bepalende factor. En de kwaliteit daarvan! Kies je een afbeelding met een te lage resolutie, dan loop je het risico dat je spandoek matig van kwaliteit wordt. De afbeelding kan onscherp worden, of pixels gaan vertonen in de uiteindelijke print. En dat doet de totale kwaliteit van je spandoek natuurlijk teniet! Het beste kun je altijd afbeeldingen gebruiken met een minimale dpi van 72, zeker als je er een spandoek mee wil laten drukken.

72 dpi is de laagste resolutie voor gebruik op een spandoek

3) Houd de rand vrij

Een spandoek hang je strak op door hem te bevestigen aan een vlaggenmast of een ander soort frame. In de productie van je spandoek wordt dus altijd rekening gehouden met de bevestiging: het is slim als jij dat in je ontwerp ook doet. Binnen 5 cm van de rand kan namelijk een stiksel komen te lopen, of een ophangoog geplaatst moeten worden. Zorg er dus voor dat de laatste 5 cm van je ontwerp geen belangrijke tekstelementen of onmisbare details uit een afbeelding bevat. Het zou zonde zijn als ze wegvallen!

5 cm langs de rand is off limits voor tekst of afbeeldingen

4) Maak je doek niet te klein

Veel mensen die voor het eerst een spandoek laten maken, zijn veel te voorzichtig met het formaat. Een voordeel van een spandoek is dat je helemaal niet bescheiden hoeft te zijn qua afmetingen! Het kost nauwelijks meer om een maatje groter te gaan, en de impact is groter naarmate je een groter doek kan plaatsen. Welk formaat je ook kiest, het doek is eenvoudig op te spannen met een frame en zal dus nooit slap hangen. En wil je het weer weghalen? Hoe groot je spandoek ook is, je vouwt het makkelijk op en bergt het op waar je maar wilt.

Go big or go home! 🙂

Hulp nodig met je spandoek?

Kun je wel wat meer tips gebruiken bij het maken van je spandoek? Twijfel je over het formaat, het materiaal of heb je misschien wat hulp nodig bij het ontwerp? Niet zo gek als je je hier niet dagelijks mee bezighoudt. Gelukkig staan de specialisten van Megavista dan altijd voor je klaar! Zij houden zich wél dagelijks bezig met het maken van het mooiste promotiematerialen, en weten precies welke vragen ze je moeten stellen. Laat jouw spandoek dus maken bij Megavista, dan weet je zeker dat je kiest voor de beste kwaliteit!

Geplaatst in: Blog